Welke vaccinaties heeft mijn kitten nodig?

Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

Waarom je kitten laten vaccineren?

Vaccinaties helpen je kitten te beschermen tegen besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door virussen. Net als voor mensen zijn vaccinaties niet alleen positief voor het individu, het helpt ook om in het algemeen ziekten onder katten voorkomen. Dankzij vaccinaties zijn miljoenen katten beschermd tegen ziekten.

Om ervoor te zorgen dat katten hun hele leven beschermd blijven, is het erg belangrijk om vaccinaties op peil te houden. Vraag bij je dierenkliniek dan ook na of er reminders zijn voor vaccinaties, of hou scherp bij wanneer je opnieuw met je kitten of kat moet langskomen voor de volgende vaccinatie.

Niet alleen katten worden beschermd wanneer ze worden gevaccineerd. Vaccineren helpt ook mensen te beschermen tegen ziekten die door katten op ons kunnen worden overgedragen zoals hondsdolheid. Jouw kitten laten vaccineren is ook erg prettig als je naar de dierenarts gaat, zeker als je kitten moet worden opgenomen, of als je jouw kitten achterlaat bij een dierenpension, waar de kans op onderlinge besmetting groter is.

Binnenkatten

Vaccineer je kitten ook als je van plan bent om hem binnen te houden. Ook binnenkatten hebben regelmatig vaccinaties nodig.

Binnenkatten zijn misschien minder blootgesteld aan ziektes dan buitenkatten, maar ze kunnen zeker wel worden besmet. Als eigenaar van een binnenkat moet je een beetje voorzichtig zijn. Je kunt virussen op je kleding of handen meedragen als je een andere katten buitenshuis aait. Zo kun je niesziekte en andere besmettelijke ziektes mee naar binnen nemen.

Er zijn een aantal andere situaties waarin jouw binnenkat besmet wordt, zoals vrienden die op bezoek komen die zelf katten hebben, of je kunt besluiten om het gezin uit te breiden met nog een kat of kitten (lees ook: kitten bij kat introduceren), waarbij je inwonende kat niet gevaccineerd is. Het beste is om alle vaccinaties te halen, ook voor je binnenkat.

Wanneer je kitten vaccineren?

Aan het begin van het leven van kittens worden ze door borstvoeding beschermd tegen ziekten en infecties. De moedermelk bevat alle noodzakelijke antistoffen die de kittens nodig hebben.

Tegen de tijd dat kittens hun eigen immuunsysteem beginnen te ontwikkelen, neemt het antilichaamniveau uit de moedermelk af. Tijdens deze kwetsbare tijd krijgen kittens een aantal vaccinaties die ziektes helpen voorkomen.

Welke vaccinaties?

Welke vaccinaties heeft je kitten nodig in de eerste levensfase? Afhankelijk van de gezondheid van je kitten, de leeftijd, levensstijl en welke ziekten veel voorkomen in jouw omgeving, zal de dierenarts de benodigde vaccinaties adviseren. Om er zeker van te zijn dat jouw kitten de nodige vaccins krijgt die hij nodig heeft, raadpleeg je dierenarts.

Hoe vaak?

De dierenarts zal ook weten hoe vaak jouw kitten moet worden gevaccineerd en een herhalingsvaccinatieplan maken dat op maat is gemaakt voor jouw kitten (en later kat).

Vaccinaties: hoe zit dat internationaal?

Er is geen standaard plan als het gaat om vaccinaties. Omdat de economische status in alle landen verschillend is, is er geen algemeen internationaal geldend vaccinatieschema voor katten. In ontwikkelingslanden zijn vaccinatieprogramma's gebaseerd op een enkelvoudige dosis of twee doses basisvaccinaties zonder herhaling. In andere landen, zoals Nederland, wordt een vaccinatie vaker herhaald.

Wat zijn basisvaccinaties?

De basisvaccinaties beschermen de katten tegen ernstige levensbedreigende ziektes en ziektes die op mensen kunnen worden overgedragen.

  • FCV (Feline Calicivirus)
  • FHV-1 (Feline Herpesvirus)
  • FPV (Feline Panleukopenia Virus)
  • Rabiës

Per land en situatie kan verschillen waar katten in routinematig tegen moeten worden ingeënt. Dit is voor hun eigen gezondheid en voor de mensen en andere dieren in hun omgeving.

Vaccinatie bij reizen met je kitten

De basisvaccinatie bij kittens (en katten) is in veel landen wettelijk verplicht en verplicht bij internationale reizen. Als je besluit jouw kitten mee te nemen op reis, zijn er meestal speciale vaccinaties nodig. Raadpleeg altijd de dierenarts voordat je op reis gaat.

Risico's van vaccinaties

En zijn milde symptomen mogelijk, waaronder koorts, slechte eetlust of vermoeidheid. Die symptomen zijn echter heel normaal. Zolang de symptomen van korte duur en mild zijn, is er niets aan de hand.

Ernstige bijwerkingen van vaccinaties, zoals braken, diarree, zwelling van het gezicht en ademhalingsmoeilijkheden (waar hoesten een symptoom van is) zijn zeer zeldzaam.

Bespreek eventueel met de dierenarts wat je moet doen als jouw kitten aanhoudende symptomen krijgt.

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.