Kittens en wormen: hoe zit dat?

Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

Wormen bij kittens

Veel mensen vragen zich af of wormen bij kittens gevaarlijk zijn. Wormen bij kittens kunnen leiden tot verschillende symptomen en complicaties. Worminfecties bij kittens zijn een serieuze bedreiging voor hun gezondheid. Daarom is ontwormen heel belangrijk, ook als ze geen symptomen vertonen van wormpjes.

Wist je ook dat kittens worden geboren met vlooien? Lees ook: ontvlooien kat

Kitten ontwormen: schema

Omdat wormen flinke problemen kunnen opleveren, ontwormen we kittens standaard, ook als ze geen symptomen vertonen. Een standaard ontwormingsschema van een kitten ziet er als volgt uit. De wormenkuur wordt gegeven op de leeftijd van:

  • 3 weken
  • 5 weken
  • 7 weken
  • maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn

Ontworm ook altijd de moederpoes van kittens: deze brengt anders de wormen over op de kittens via de moedermelk of door omgevingsbesmetting vanuit de ontlasting.

Lees meer op: ontwormen kat

Soorten wormen bij kittens

Kittens kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. Enkele daarvan zie je hieronder.

  • spoelwormen
  • lintwormen
  • haakwormen

Er zijn ook andere type wormen, zoals longwormen, maar die komen een stuk minder vaak voor. De spoelworm komt verreweg het meeste voor.

Het gevaar van wormen bij kittens

De meeste kittens worden met wormen geboren. Dit is niet direct gevaarlijk. Bij zeer jonge kittens kunnen wormen in het ergste geval leiden tot een darmafsluiting. Hieraan kan een kitten overlijden.

Spoelwormen

Deze worm heet ook wel de toxocara cati - de worm is een probleem voor jonge kittens.

Oorzaak

Spoelwormen komen bijna altijd aan via de eitjes. Je kitten kan deze eitjes krijgen door

  • de moederpoes, door het drinken van moedermelk die besmet is met spoelwormlarven
  • spelen in besmette omgevingen
  • direct contact met besmette ontlasting
  • buitenspelen (besmette grond - eitjes kunnen buiten lang overleven)
  • eten van besmette prooi

Symptomen

Spoelworminfecties kunnen bij kittens verschillende symptomen veroorzaken, waaronder een opgezette buik, diarree, braken, gewichtsverlies, doffe vacht en een algehele slechte conditie. In ernstige gevallen kunnen spoelwormen ook leiden tot darmobstructie, wat levensbedreigend kan zijn.

Lintwormen

Lintwormen zijn lange wormen die de voedingsstoffen uit de darmen van de kitten gebruiken om te overleven.

Oorzaak

Als je kitten lintwormen heeft, zijn deze vaak overgedragen door vlooien, die de tussengastheren zijn voor de larves van de lintworm.

Symtomen

Je herkent lintwormen bij kittens aan verschillende symptomen, waaronder vermagering van je kitten terwijl je kitten goed blijft eten. Ook kan je kitten braken, waarbij stukjes lintworm in het braaksel kunnen zitten. Andere symptomen zijn buikpijn en jeuk rond de anus, te zien aan 'rijden' op het tapijt en veel likken en bijten rond de anus.

Niet alle kittens met lintwormen vertonen symptomen. Je kitten kan besmet zijn zonder dat je dit weet. 

Haakwormen

Haakwormen voeden zich met bloed uit de darmwand van de kitten. Haakwormen zijn parasitaire wormen van de soort ancylostoma. Met hun haakvormige mondorganen hechten ze zich vast aan de darmwand van het gastdier, in dit geval een kitten, waar ze zich voeden met bloed. Haakwormen kunnen zowel bij katten als bij andere dieren en zelfs bij mensen voorkomen.

Oorzaak

Haakwormen kunnen worden opgenomen door contact met besmette grond, door het drinken van besmet water, of door het drinken van besmette moedermelk en in zeldzame gevallen zelfs door huidcontact.

Symptomen

  • Bloedarmoede, te herkennen aan, zwakte, lusteloosheid, vermoeidheid, bleke slijmvliezen en mogelijk een snellere ademhaling en hartslag.
  • Diarree: deze kan bloederig zijn.
  • Gewichtsverlies: de kitten kan er mager en uitgemergeld uitzien.
  • Bloederige ontlasting: alleen bij ernstige haakworminfecties. Dit duidt op interne schade en irritatie veroorzaakt door de haakwormen.
  • Verminderde groei.

Het gevaar van wormen bij kittens

De (parasitaire) wormen leven in het maagdarmkanaal van de kitten en voeden zich met voedingsstoffen die de wormen daar tegenkomen. Dat betekent dat de kitten die stoffen niet meer binnenkrijgt. Dat kan een tekort aan die voedingsstoffen veroorzaken (voedingsdeficiëntie), wat weer kan leiden tot een groeiachterstand, zwakte en een verminderde weerstand tegen andere ziekten.

Worminfecties bij kittens bedreigen ook onze eigen gezondheid. Sommige wormen, zoals spoelwormen, kunnen worden overgedragen van katten op mensen. Dit gebeurt wanneer mensen in contact komen met de eitjes van de wormen die in de ontlasting van besmette katten voorkomen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven in het menselijk lichaam. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico, bijvoorbeeld vanwege de zandbak. Door worminfecties bij kittens op tijd te behandelen en goede hygiënemaatregelen te nemen, kunnen de risico's voor de menselijke gezondheid worden verminderd.

Ook kunnen worminfecties complicaties veroorzaken, zoals darmobstructie of bloedingen, de vaak in de vorm van bloed uit de anus te zien zijn. Dat is vooral het geval bij ernstige besmettingen. Daarom is het belangrijk om wormen bij kittens op tijd aan te pakken en vervolgens herbesmetting te voorkomen.

Wormenbesmetting: wat nu?

Als je vermoedt dat je kitten besmet is met wormen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De dierenarts kan een ontlastingonderzoek doen om de ernst van de infectie vast te stellen.

Wormen bij kittens worden bijna altijd behandeld met ontwormingsmiddelen. De dierenarts zal het geschikte ontwormingsmiddel voorschrijven, rekening houdend met de leeftijd en het gewicht van de kitten.

De stappen

Volg de instructies van je dierenarts, dat helpt je kitten het beste voor jouw specifieke situatie.

  1. Ontsmetting met ontwormingsmiddelen zoals hierboven omschreven. Lees ook: ontwormen kat
  2. Hygiëne om herbesmetting uit de omgeving te voorkomen.
  3. Voorkomen van herbesmetting door het ontwormingsschema goed te volgen.
  4. Voorkomen van herbesmetting door andere dieren uit de omgeving te ontwormen (waaronder zeker de moederpoes).

Preventie en behandeling

Preventie en behandeling van worminfecties zijn essentieel voor de gezondheid van kittens.

Lees ook: ontwormen kat en kitten

Het is belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen volgens het advies van de dierenarts, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Ontwormingsmiddelen zijn effectief in het doden van wormen en het voorkomen van herinfectie. Daarnaast is goede hygiëne van groot belang, zoals regelmatig verschonen van de kattenbak, het vermijden van contact met ontlasting en het wassen van handen na het hanteren van kittens. Door aandacht te besteden aan preventie en tijdige behandeling, kunnen de gevaren van wormen bij kittens worden verminderd en kan hun gezondheid en welzijn worden beschermd.

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.