Koorts bij katten: wat is het?
Net als mensen kunnen katten koorts krijgen. Bij koorts heeft een kat een verhoogde lichaamstemperatuur. Koorts is geen ziekte, maar een afweerreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een infectie.
Temperatuur van de kat
De kat is een warmbloedig dier en heeft hierdoor een constante lichaamstemperatuur. De temperatuur van een kat ligt tussen de 38 en 39,5 graden. De normale lichaamstemperatuur van katten ligt dus hoger dan bij mensen. Als uw kat gestrest is of zich heeft ingespannen, kan de temperatuur met 0,5 tot 1 graden stijgen.
Hyperthermie of koorts?
De lichaamstemperatuur van een kat kan verhoogd zijn als het lichaam de warmte niet goed kwijt kan. Dit heet oververhitting (hyperthermie). Oorzaken van oververhitting zijn bijvoorbeeld:
- stress of inspanning: de spieren produceren warmte
- een hoge omgevingstemperatuur
- toename van de stofwisseling, bijvoorbeeld bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)
- hormonale invloeden, bijvoorbeeld bij de geboorte van kittens
Een kat met een verhoogde lichaamstemperatuur heeft dus niet altijd koorts, de kat kan ook oververhit zijn. Voor de juiste behandeling is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen.
Lees ook: oververhitte hond en oververhitting bij het konijn
Welke symptomen heeft een kat met koorts?
U herkent een kat met koorts aan:
- rillen
- verhoogde hartslag: een normale hartslag heeft 120 tot 240 slagen per minuut
- versnelde ademhaling: een gezonde kat ademt 10 tot 30 keer per minuut
- spierzwakte
- verminderde eetlust
- verhoogde lichaamstemperatuur: hoger dan 39,5 graden
- verstoorde water- en zouthuishouding
Wat veroorzaakt koorts bij katten?
Als er lichaamsvreemde cellen het lichaam van uw kat binnenkomen, worden er witte bloedcellen geactiveerd. Dit type bloedcellen horen bij het afweersysteem van de kat.
De witte bloedcellen geven stofjes af die de hypothalamus, een gebied in de hersenen die de lichaamstemperatuur van de kat regelt, waarschuwt. De hypothalamus zorgt er vervolgens voor dat de lichaamstemperatuur van de kat stijgt.
Bij hogere (lichaams)temperaturen kan een ziekteverwekker, zoals een bacterie of virus, minder goed of zelfs niet meer vermenigvuldigen. Hierdoor kan het lichaam van de kat de ziekteverwekker beter bestrijden.
De witte bloedcellen activeren als ze in contact komen met:
- bacteriën, bijvoorbeeld de bacteriën die een melkklierontsteking of een abces veroorzaken
- virussen, bijvoorbeeld de virussen die kattenziekte, niesziekte of kattenaids (FIV) veroorzaken
- schimmels
- parasieten, zoals teken en de parasieten die toxoplasmose of giardia veroorzaken
- gifstoffen
- auto-immuunziekten: hierbij werkt het immuunsysteem van de kat te veel of te weinig, waardoor het eigen lichaam wordt aangevallen
- tumor
Diagnose koorts: temperatuur opnemen
Om erachter te komen of de lichaamstemperatuur van uw kat verhoogd is, meet u de temperatuur op. Dit doet u met een thermometer die u in de anus van uw kat inbrengt.
Wilt u weten hoe u de temperatuur van uw kat op een juiste manier meet? Ga naar: temperatuur kat opnemen
Let op: Het opnemen van de temperatuur van uw kat met een oorthermometer werkt niet, de thermometer geeft op deze manier een verkeerde temperatuur aan. Meet de temperatuur altijd op via de anus.
Lees ook: temperatuur opnemen hond
Koorts bij katten behandelen
Heeft uw kat koorts? Voor een juiste behandeling is het erg belangrijk om de achterliggende oorzaak van de koorts te vinden. Hiervoor onderzoekt uw dierenarts uw kat klinisch en voert hij of zij een aanvullend bloed- en urineonderzoek uit.
Een echo kan in sommige gevallen helpen om de oorzaak van de koorts te vinden.
Het herstel van uw kat hangt af van de achterliggende oorzaak.
Koortsverlagende medicijnen
Uw kat kan koortsverlagende medicijnen krijgen. U krijgt deze van uw dierenarts. Geef uw kat nooit aspirine of paracetamol, deze zijn erg giftig voor de kat.
Dwangvoeding of neussonde
Heeft uw kat een verminderde eet- en drinklust? Als uw kat bijna niet of helemaal niet eet kan het nodig zijn om uw kat te dwangvoeren of om een neussonde te plaatsen.
Antibiotica
Wordt de koorts veroorzaakt door een bacterie, dan schrijft de dierenarts antibiotica voor. Antibiotica doodt de bacterie of zorgt ervoor dat de bacterie minder snel verspreidt.
Koelen
Alleen als uw kat een lichaamstemperatuur van 41,5 graden of hoger heeft, moet u uw kat koelen. Neem bij deze hoge lichaamstemperatuur direct contact op met uw dierenarts.
Is koorts gevaarlijk voor een kat?
Koorts is een afweerreactie van het lichaam en zorgt ervoor dat een ziekteverwekker of andere lichaamsvreemde stof bestreden wordt. Het voorkomt ergere ziekte en is dus een goede reactie.
Als uw kat erg hoge koorts heeft, kan dit wel gevaarlijk zijn. Bij een lichaamstemperatuur boven de 41,5 graden beschadigen organen van de kat, zoals het hart en de nieren. Het is hierbij belangrijk dat u meteen contact opneemt met uw dierenarts. Een erg hoge lichaamstemperatuur is voor een kat meestal minder ernstig dan voor een hond.
Lees ook: koorts hond