Oude kat wordt mager of valt af: iets aan de hand?

Merkt u dat uw oude kat mager wordt? Of veel afvalt? Meestal is er dan iets aan de hand. Het is dan goed om uw kat te laten nakijken door een dierenarts. Door er vroeg bij te zijn, kunt u erger voorkomen. Hier leest u waar u op moet letten.

Gewichtsverlies bij oude katten: wees er op tijd bij

Iedere kat wordt anders oud. Vanaf ongeveer zeven jaar kan uw kat last krijgen van ouderdomskwaaltjes of ziektes. Merkt u dat uw oude kat afvalt? Meestal is er dan al langer iets aan de hand. Door de dikke vacht merken we gewichtsverlies bij een kat vaak laat op.

De kans dat de vermagering bij een oude kat vanzelf overgaat, is helaas klein. Het advies is daarom om bij gewichtsverlies op tijd naar de dierenarts te gaan.

Regelmatige controle van gewicht en gezondheid

Door uw kat regelmatig te wegen, bent u er sneller bij. Ook met de jaarlijkse controle door de dierenarts kunnen mogelijke ziektes vroeg ontdekt en behandeld worden.

Tip: laat de gezondheid van uw kat van 7 jaar of ouder elk half jaar door de dierenarts controleren

Mogelijke oorzaken van vermagering bij een oude kat

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor het afvallen van uw kat. Denk bijvoorbeeld aan:

Om de juiste oorzaak te achterhalen is altijd onderzoek van de dierenarts nodig.

Eet uw oude kat goed, maar valt hij toch af? Ook dan is het advies om uw kat te laten controleren door een dierenarts. Dit is een veel voorkomend verschijnsel bij katten met een te snel werkende schildklier!

Onderzoek van uw kat door een dierenarts

Voor het bepalen van de oorzaak van het gewichtsverlies doet uw dierenarts eerst altijd een lichamelijk onderzoek. Hierbij vraagt de arts u naar veranderingen bij uw kat in:

  • eetlust
  • drinken
  • braken
  • diarree
  • plassen
  • vacht
  • activiteit
  • voeding

In de meeste gevallen is er ook vervolgonderzoek nodig. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn:

Bloed- of urineonderzoek

Voor een goede diagnose is vaak ook bloed- of urineonderzoek bij uw kat nodig. Door het onderzoek van bloed en/of urine kan de dierenarts zien of uw kat een bepaalde ziekte heeft.

Bloeddrukmeting

Vermagering is één van de symptomen van twee veel voorkomende ziekten bij katten: nierfalen en een te snel werkende schildklier. Omdat deze ziekten in veel gevallen ook een verhoging van bloeddruk veroorzaken, wordt bij vermagering meestal ook de bloeddruk gemeten.

Onderzoek van gebit

Veel katten hebben last van gebitsproblemen. Omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn, zijn ernstige en pijnlijke gebitsproblemen voor de eigenaar moeilijk op te merken. Veel katten blijven ondanks de pijn langer door eten. 
Bij vermagering doet de dierenarts altijd een gebitscontrole. Veel problemen aan het gebit zijn namelijk niet met het blote oog te zien.

Ontlastingsonderzoek

Brakt uw kat veel, of heeft uw kat diarree? Uw dierenarts kan dan ook ontlastingsonderzoek aanraden, bijvoorbeeld om te testen op parasieten of slechte bacteriën. 

Behandeling bij vermagering

De behandeling hangt af van de oorzaak van de vermagering. Het kan zijn dat uw kat medicijnen of speciale voeding nodig heeft. Als uw kat een gebitsprobleem heeft, kan een gebitsreiniging of het trekken van een tand nodig zijn. De dierenarts zal dit met u bespreken.

Advies van de dierenarts

Twijfelt u of een bezoek aan de dierenarts nodig is? Neem contact met ons op. We denken graag met u mee.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.