Stress bij kat
Stress bij de kat is een normale reactie op een spannende gebeurtenis of verandering, bijvoorbeeld een bezoekje aan de kliniek of de komst van een baby.
Sommige katten hebben langere tijd last van stress. Als stress aanhoudt, en dus chronisch is, wordt de stress voor een kat ongezond.
Chronische stress bij katten komt bijvoorbeeld vaak voor bij katten die met te veel op een te klein oppervlakte worden gehouden en/of zich vervelen. Langdurige stress kan ook andere oorzaken hebben.
Lees hier hoe u stress bij uw kat herkent en wat u kunt doen.
Stress bij katten herkennen
Een kat met plotselinge (acute) stress kunt u bijvoorbeeld herkennen aan:
- kat likt steeds aan bek
- kat heft pootje
- kaat heeft siddering door rug
- kat schudt zich uit
- kat trilt
- kat hijgt
- kat gaapt
Een kat dat chronische (langdurige) stress heeft kunt u bijvoorbeeld herkennen aan:
- ziek worden, zoals diarree of braken
- gedragsproblemen
- afwijkend gedrag zoals het eten van vreemde voorwerpen, staartjagen, kauwen op snorharen, poten en/of staart, vacht plukken of dwangmatig likken van een bepaalde plek van de huid
- kale plekken door dit overmatig likken
Met het afwijkende gedrag komen er verslavende stofjes (opioïden) vrij waar de kat rustig van wordt. Dit zorgt ervoor dat de katten beter kunnen omgaan met de stress of de omstandigheden die de stress veroorzaken.
Door het belonend effect van deze stoffen zal het afwijkende gedrag steeds verder verergeren.
Zorgt het gedrag van uw kat voor gevaarlijke situaties voor uw kat en/of de omgeving? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Lees ook: kattengedragstherapie
‘Waarom heeft mijn kat stress?’
De ene kat is heel relaxed terwijl de andere om het minste geringste al in de hoogste boom zit. Wat zou het verschil kunnen maken?
Voor de kat is het belangrijk een zekere controle te hebben over de situatie waar hij of zij zich in bevindt en hierop te kunnen reageren. Wanneer de kat dit niet kan of in ieder geval het gevoel heeft dat dit niet kan, ontstaat stress bij de kat.
Een kat aanleg hebben voor stress. Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat uw kat sneller last van stress krijgt.
Hieronder leest u meer over een aantal mogelijke oorzaken van stress bij uw kat. Lees ook: begrijpen van kattengedrag
Stress bij kittens en de socialisatie
Tijdens de socialisatieperiode van de kitten (die tussen de tweede en zevende levensweek plaatsvindt) kan al stress bij de kat ontstaan.
In deze periode hoort de kitten te leren hoe te reageren op gebeurtenissen en prikkels. Wanneer voldoende prikkels worden aangeboden en de omgeving hier ontspannen op reageert, zal de kitten dit ontspannen gedrag overnemen en aanleren.
U kunt zich voorstellen dat wanneer een kitten uit een prikkelarme omgeving komt, hij of zij veel mist in die sociale ontwikkeling. In plaats van om te kunnen gaan met bepaalde prikkels zullen zij op latere leeftijd niet weten wat hen overkomt.
Stress, angst of ander gedrag wat minder wenselijk is is dan het gevolg. Het is dus belangrijk om kittens goed te laten socialiseren.
Stress bij kat door veranderingen of onvoorspelbare reacties
De kat wil graag weten waar hij of zij aan toe is. Wanneer dit niet het geval is ontstaat stress bij de kat.
- Wees voorspelbaar in uw reactie: steeds wisselende reacties van de baasjes of onduidelijkheid in de huisregels geven stress. De kat probeert te reageren op de situatie maar het resultaat is steeds anders. Dat geeft stress. De kat weet niet meer wat te doen. Zelfs al was de kat prima gesocialiseerd.
- Zorg als mogelijk voor zo min mogelijk verandering in de omgeving van uw kat: katten houden vaak niet van verandering. Zolang alles blijft als het is weet de kat aardig de weg in en om het huis.
Besluit u als eigenaar te gaan verbouwen, op vakantie te gaan, kinderen te krijgen, van partner te wisselen of wat dan ook. Ook dat kunnen redenen zijn voor de kat om in de stress te raken. Goed gesocialiseerde katten spelen vaak makkelijker in op nieuwe situaties maar dat is bij grote veranderingen niet altijd een garantie.
Stress bij kat door samenleven met andere huisdieren
Verschillende huisdieren in huis hoeft helemaal geen probleem te zijn voor de goed gesocialiseerde kat. Toch kan de kat stress krijgen, bijvoorbeeld door:
- onderlinge strijd over het voer, de kattenbak of bepaalde ruimtes
- te weinig vluchtmogelijkheden
Merkt u dat uw kat stress heeft na de komst van een nieuw dier? We helpen u graag met advies.
Stress door vuurwerk
Ook door vuurwerk kunnen katten meer stress ervaren. Lees ook: stress door vuurwerk bij katten en honden
Lees ook:
- een tweede kat erbij: hoe pakt u dat aan?
- zo maakt u een huis katvriendelijk
- katvriendelijke dierenarts
Advies, of een vraag?
Wilt u meer informatie over hoe uw gestreste kat een gelukkiger kunt maken? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder.