Ontstoken tandvlees kat

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van katten al op jonge leeftijd last heeft van een parodontale infectie, oftewel: een tandvleesontsteking. Aan de buitenkant is dit niet altijd zichtbaar. Uw kat kan dus zonder dat u het doorheeft veel pijn hebben.

Oorzaak tandvleesontsteking bij uw kat

Ontstekingen in de mondholte bij uw kat kunnen ontstaan door de vorming van tandplak, maar ook door virussen, zoals het calicivirus.

De ontstekingen zijn te voorkomen met een goede gebitsverzorging.

Lees ook: tandenpoetsen en gebitsverzorging.

Ontstoken tandvlees door bacteriën in tandplak

Tandplak vormt zich dagelijks op de tanden van uw kat door voedselresten. Het is een plakkerig laagje op de tand dat met name bestaat uit ontelbaar veel bacteriën. Tandplak dat niet binnen 24 uur verwijderd wordt gaat zich hechten aan de tanden. 

De samenstelling van de bacteriën in de tandplak verandert en dit zorgt voor de ontsteking. Daarnaast kan tandplak zich vormen tot tandsteen, waardoor het tandplak nog sterker hecht aan de tand en moeilijker te verwijderen is met poetsen.

Gingivitis en parodontitis

Als tandproblemen zoals een tandvleesontsteking bij uw kat niet op tijd worden ontdekt, kan dit leiden tot gingivitis of zelfs parodontitis, waarbij miljarden bacteriën in de bek komen, die via ziek tandvlees in de bloedbaan terechtkomen. Zo kunnen ze belangrijke organen, zoals lever, nieren en hart, ernstig besmetten. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen met een gebitscontroles en gebitsreiniging

Gingivitis

Gingivitis tand - afbeelding vergroten 

Ontstoken tandvlees bij katten wordt gingivitis genoemd. Dit is te herkennen aan zwelling, een rode kleur van het tandvlees en het feit dat het tandvlees snel gaat bloeden bij aanraking.

Veel katten krijgen er vanaf hun tweede levensjaar mee te maken. Vooral bij raskatten kan ook juveniele gingivitis voorkomen. Uw kat is dan nog geen twee jaar oud als hij deze heftige en pijnlijke ontsteking heeft.

Parodontitis

Parodontitis - afbeelding vergroten

Onbehandelde gingivitis bij uw kat leidt tot parodontitis. Dit is een ernstig gebitsprobleem bij uw kat. Aantasting van het tandweefsel door parodontitis is onomkeerbaar. Wel kan de ontsteking gestopt worden met een professionele gebitsreiniging bij uw katWe zetten enkele problemen bij parodontitis op een rij:

  • Tanduitval
  • Loszittende tanden
  • Moeizaam eten
  • De ontsteking in de tand van uw kat is bij parodontitis de diepte ingegaan en heeft een pocket veroorzaakt (een opening tussen tand en tandvlees). Bacteriën nestelen zich in deze opening onder het tandvlees van uw kat en maken het steunweefsel rondom de tand tot aan de wortelpunt kapot.
  • Aantasting van de organen door bacteriën die in de bek via ziek tandvlees in de bloedbaan terechtkomen. De bacteriën kunnen belangrijke organen, zoals lever, nieren en hart, ernstig besmetten en aantasten.

Parodontitis kan bij uw kat vergaande problemen veroorzaken. Ga langs voor een controle bij uw dierenarts.

Parodontitis en gingivitis herkennen? Ga naar: gebitsproblemen herkennen - 3 signalen

Ontsteking in de mondholte van uw kat door een virus

Tandvleesontstekingen die veroorzaakt worden door tandplak, zoals gingivitis en parodontitis, zijn het best te voorkomen met een professionele gebitsreiniging en dagelijks poetsen.

Als het poetsen bij uw kat niet lukt, zijn er ook andere manieren van gebitsverzorging. Uw dierenarts adviseert u hier graag over.

Er zijn ook ontstekingen in de mondholte van uw kat die mede-veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een virus, zoals kattenaids (FIV), het calicivirus of herpes.

Chronische ontsteking mondholte kat: gingivo-stomatitis

Deze zeer pijnlijk vorm van ontsteking gaat verder dan het tandvlees, en kan de gehele mond of delen ervan aantasten. Het wordt veroorzaakt door onder andere virussen, maar ook door abnormale afweerreacties van uw kat.

De aandoening komt voor bij alle rassen en op alle leeftijden. 

Lees ook: Stomatitis: ontsteking van de mondholte kat.

Resorptie laesie veroorzaakt veel pijn bij uw kat

De aandoening resorptie laesie veroorzaakt zeer veel pijn bij uw kat. Het is een aantasting en uitholling van de tand van binnenuit. Het begint dus bij de tandwortel en baant zich een weg naar het oppervlak.

Uiteindelijk leidt het tot aantasting van het glazuur en ingroei van het tandvlees. Ook ontstaan er ontstekingsreacties in het weefsel rondom de tand.

Omdat het onder het tandvlees begint, is deze aandoening dus niet met het blote oog te zien. Het kan alleen ontdekt worden door de tanden van binnen te bekijken met dentale röntgenfoto’s.

Deze aandoening komt bij alle soorten katten voor.

Herken ontstoken tandvlees bij uw kat

Ontstoken tandvlees bij uw kat is niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Wel kan het gedrag van uw kat aanwijzingen geven dat er iets mis is met het gebit van uw kat.

Symptomen voor problemen aan het gebit die u bijvoorbeeld wel kunt opmerken zijn:

  • uw kat stinkt uit de bek
  • uw kat schrikt van het eten
  • uw kat veegt de bek af met een pootje na het eten
  • uw kat kwijlt erg veel
  • uw kat eet langzaam
  • uw kat gaat tandenknarsen
  • uw kat verzorgt de huid minder

Katten zijn experts in het verbergen van pijn, dus ook als u niks merkt aan het gedrag van uw kat of aan het gebit zelf, kan uw kat last hebben van een pijnlijke ontsteking. 

Advies van de tandheelkundige experts bij AniCura

Een onbehandelde infectie of aandoening in de mondholte van uw kat kan niet alleen leiden tot verlies van tanden en kiezen, maar ook tot infecties in de rest van het lichaam.

De ontsteking van het tandvlees activeert namelijk de afweer vanuit het lichaam om de strijd aan te gaan met de bacteriën. Op die manier kunnen de bacteriën dus een ontsteking van de nieren, het hart, de longen of lever veroorzaken.

Vroegtijdig ontdekken en adequaat behandelen van tandvleesontstekingen is dus erg belangrijk.

De tandheelkundige experts bij AniCura adviseren u graag over het gebit van uw kat en hoe u die gezond kunt houden met een professionele gebitsreiniging.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.