Daarom is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen bij uw kat, te weten hoe u een teek verwijdert en wat de risico’s zijn.

Teken bij katten

Meestal is een teek niet levensgevaarlijk, maar het is desalniettemin belangrijk om een (mogelijk besmette) teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Wat is en doet een teek?

Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden, katten en zelfs op mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen.

Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Teken verschuilen zich in struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.

Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht. De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen ernstige gevolgen hebben.

Wat is er aan de hand na een tekenbeet?

Een teek is op uw kat gesprongen en heeft zich langer dan een dag vastgebeten. Die periode is lang genoeg geweest om de infectie aan uw kat door te geven.

Teek kat symptomen

Een teek kan bij een kat het volgende veroorzaken:

Wanneer naar de dierenarts?

Teken kunnen bij katten in sommige gevallen acuut last van koorts of netelroos geven. Soms gaat de gezondheid van de kat in rap tempo achteruit. Bel in deze gevallen direct uw dierenarts.

Heeft u een teek gevonden bij uw kat en heeft hij daarna vervelende klachten? De dierenarts neemt in dit geval een bloedmonsters af.

Zo kan de arts zien hoeveel goede antilichamen er nog in het bloed zitten en wat er moet gebeuren om dit te verhogen. Dit gebeurt meestal met een infuus in combinatie met antibiotica.

Teken bij kat voorkomen

U kunt teken bij katten helaas niet voor 100 procent voorkomen. Er bestaat namelijk geen vaccin tegen.

Het enige wat u ertegen kunt doen, is dagelijks controleren of uw kat ergens een teek op het lichaam heeft zitten. Ook kunt u speciale anti-teken banden kopen bij de dierenartsenpraktijk. Deze band houdt teken op afstand.

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasieten middel bij uw huisdier? Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op uit de bijsluiter. Houd ook rekening met de veiligheidsvoorschriften die hierin benoemd staan. Twijfelt u hoe u de middelen aan uw dier moet geven? Neem dan gerust contact op uw AniCura dierenarts.

Let op: deze middelen kunnen bijwerkingen zoals haaruitval hebben. Als dit gebeurt, stop er dan direct mee en bel uw dierenarts.

Teek verwijderen bij kat

Als uw kat buiten is geweest is het verstandig om altijd even de vacht van de kat te controleren op teken. Dit kan bijvoorbeeld door de vacht te kammen.

Als u een teek aantreft, is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter de kans op infecties en ziekten.

Stappen om de teek bij uw kat te verwijderen

Een teek verwijderen doet u met een speciale tekentang of eventueel met een pincet. Onder de clip staan de stappen ook in tekst.

  1. Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel loskomt.
    Probeer ervoor te zorgen dat de gehele teek uit de huid gaat. Ga dus niet wrikken.
  2. Was de gebeten plek met zeep en water. Na een paar dagen kan er een kleine ontsteking op de plaats optreden. Dit gaat vanzelf over.
  3. Mocht er toch een deel van de teek in de huid blijven zitten, is het wel de bedoeling om deze er alsnog uit te halen. Een teek bij een kat laten zitten, is erg onverstandig. Lukt het niet? Ga dan naar de dierenarts.

Wat moet u niet doen bij het verwijderen?

Een kat eerst in bad doen om de teek te verwijderen heeft geen zin. Ook is het niet verstandig om alcohol aan te brengen op de teek voordat u de teek verwijdert.

Teken bij katten, wat zijn de risico’s?

Anaplasmose, ook wel anaplasma genoemd, is één van de risico’s van teken bij katten. Net als de ziekte van Lyme en Ehrlichia.

Deze ziektes worden door dezelfde soort teek overgebracht. Uw kat kan van anaplasmose gelukkig volledig herstellen.

Bij de ziekte van Lyme is dit niet het geval. Anaplasmose komt een stuk vaker voor dan de ziekte van Lyme.

Ook bij honden kunnen teken vervelende ziektes veroorzaken.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.