Dieren en kinderen: niet altijd de makkelijkste combinatie. Wij helpen je graag een handje om de introductie van een kitten in jouw gezin tot een succes te maken.
Er zijn veel voordelen voor een kind om op te groeien met dieren. Ze leren over empathie, verantwoordelijkheid en wat betreft gezondheid; het risico om astma te krijgen vermindert als je opgroeit in een huis met huisdieren. Dus, als je een kitten wilt, ga ervoor!
Regels voor je kind
Neem je een kitten in huis? Om een sterke relatie op te bouwen tussen kitten en kind, moet je de juiste afspraken maken. Bedenk dat jij als ouder de regels vastlegt voor een veilige en gelukkige relatie tussen kat en kind. We hebben onze beste tips verzameld om een kitten aan jouw kinderen voor te stellen.
Vind de ideale kitten
De twee grootste keuzes om te maken als je kat wilt nemen zijn:
- Volwassen kat of kitten
- Van een fokker/nestje of juist van het asiel of de Dierenbescherming
Vaak komt een volwassen kat van het asiel of via een andere weg (zoals de Dierenbescherming) en een kitten juist van een fokker of nestje. Maar ook kittens kunnen een thuis zoeken, bijvoorbeeld via de Dierenbescherming.
Kies je voor een volwassen kat? Houd dan rekening met de oude situatie van de kat: kan de kat goed met kinderen omgaan?
Kies een ras
Er zijn kattenrassen die gezinsvriendelijker zijn dan andere. Als je op zoek bent naar een raskat, kies dan een kitten van een ras waarvan bekend is dat ze goed kunnen omgaan met kinderen. Bekijk: onze lijst met kattenrassen
Kinderen meenemen naar het nestje
In de eerste weken leert je kitten het snelst. Voor de beste band tussen kind en kat is het ideaal om een fokker of nestje te vinden waar al kinderen aanwezig of in de buurt zijn. Op deze manier zal de kitten direct gewend zijn om in de buurt van kinderen te zijn.
Als dat niet het geval is, zorg er dan voor dat je jouw kinderen meeneemt als je naar de fokker gaat. Op die manier zal de kitten de kans krijgen om aan je kinderen te wennen voordat hij in het nieuwe huis aankomt.
Adoptie
Als je wilt adopteren, laat het asiel dan weten dat je kinderen in huis hebt. Vaak weten ze iets van de voorgeschiedenis van de kat, waardoor ze een kat met jouw woonsituatie kunnen matchen.
Kitten uit het asiel
Wil je een kitten uit het asiel? Vaak komt deze dan van een gastgezin. We raden je aan dan twee kittens te nemen. Het klinkt niet logisch, maar twee kittens is minder werk dan één. Ze leren door te spelen bijvoorbeeld hoe ze hun nagels en tanden (goed en veilig) gebruiken, leren kattentaal beter te begrijpen (te communiceren) en ze houden elkaar bezig.
De perfecte kat is goed gesocialiseerd, zelfverzekerd en heeft eindeloze tolerantie met liefde en omgang. Maar zelfs de meest tolerante kat zal op een gegeven moment zijn limiet bereiken, dus zorg ervoor dat je jouw kinderen leert hoe ze de kat moeten benaderen en ermee om moeten gaan. En net zo belangrijk - leer de tekens van de kat te lezen om te weten wanneer hij alleen wilt zijn.
Leg enkele huisregels vast
Om de komst van het nieuwe gezinslid te vergemakkelijken, is het handig om enkele basisregels op te stellen en zorg ervoor dat iedereen daaraan meedoet voor de aankomst van de kitten.
Dit kan zijn:
- Wie is verantwoordelijk voor elke taak; voeren, kattenbak schoonmaken, klauwen knippen etc?
- Waar zal de kat slapen? Mag het in de kinderbedden?
- Op welke plaatsen zullen de katten in “veilige zones” zijn. Dit zijn plekken waar de kinderen niet mogen komen. Dit moet de kattenbak, het voerstation en de rustplaatsen omvatten.
- Deuren en ramen moeten de eerste weken gesloten zijn om de veiligheid van de kitten te verzekeren.
Begin in één kamer
Laat de kitten kamer voor kamer wennen aan zijn nieuwe huis. Sluit de deur niet, maar gebruik een poort die je gedeeltelijk afdekt met een deken. Op deze manier kan de kitten alle geluiden horen en alle geuren ruiken zonder overweldigd te raken. Verwijder de deken geleidelijk.
Zorg ervoor dat de kamer waarin je begint alles heeft wat jouw kat nodig heeft: voer, water, een knus bed, speelgoed, verstopplekken, kattenbak (plaats zo ver mogelijk van het voer en water af) en enkele verhoogde plekken, zoals een kast met een deken of een kattenkrabpaal. De kitten heeft veel "ontsnappings" mogelijkheden nodig. Zorg ervoor dat de kamer een rustig deel van het huis is. Voor dit geval is een keuken of woonkamer niet ideaal. Houd de kitten een aantal dagen in de kamer, zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe omgeving.
Vertrouwen opbouwen tussen kind en kitten
Hoe creëer je vertrouwen tussen kinderen en katten? De sleutel tot een succesvolle introductie tussen jouw kind en je nieuwe kitten zit hem in twee factoren.
- Begrijp jijzelf kattengedrag?
Dan kun je het het beste uitleggen aan je kind. Lees ook: kattengedrag begrijpen - Het kost tijd
Kinderen zijn niet altijd even geduldig, dus leg daar met je kind regels voor vast en leer je kind kattetaal te spreken.
Rustig kijken
Laat de kinderen slechts een korte tijd in dezelfde kamer als de kitten zijn. Laat ze de kitten snoepjes geven - op deze manier zal de kitten de kinderen associëren als een positieve ervaring.
Leer je kind dat rustig kijken ook plezier geeft. Soms is het even geen tijd is om de aandacht van je kittens te vragen en rustig op een afstandje te kijken.
Wanneer geef je aandacht?
Aaien tijdens het eten kan goed helpen voor een positieve connectie tussen kittens en kinderen. Blijf er zelf nog even bij en let goed op dat je kinderen hierbij subtiel blijven.
De kinderen laten spelen met een kattenhengel is een perfect startpunt, omdat ze hierdoor kunnen meedoen zonder de kitten aan te raken.
Oppakken: wel of niet doen?
Herinner bij het oppakken je kinderen er aan om voorzichtig te zijn met de kat en aandacht te besteden aan zijn lichaamstaal.
Als je je kinderen de kitten laat oppakken, zeg dan dat de kat ondersteuning nodig heeft onder de voor- en achterpoten en zorg ervoor dat je kat altijd kan vluchten. Dit moet altijd onder toezicht gebeuren van een volwassene.
Vluchten mag!
Zorg ervoor dat de kitten altijd ruimte heeft om te ontsnappen zodat je kat alleen kan zijn en tot rust kan komen. Leer je kinderen ook aan de kat dan even met rust te laten. Als je een erg "opdringerige" peuter hebt, kunnen babyhekjes een optie zijn om de kitten veilige zones in huis te geven.
Hopelijk heb je met deze hulp binnenkort een nieuwe vriendjes in huis!