Tips: een kitten of kat kopen

Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Dus je hebt besloten: ik wil een kat. Gefeliciteerd! Misschien heb je zelfs al vooruitgedacht en de kattenbak, bijpassende water- en voerbakken, een reismand en een krabpaal gekocht? (Hopelijk heb je ook besloten wat voor soort kat je gaat nemen, als dat nog niet het geval is, kijk dan eens in onze Katten wijzer). Nu hoef je alleen nog maar jouw kat te vinden. Er zijn verschillende manieren om een kat te kopen, in dit artikel richten we ons op twee daarvan: fokker en adoptie.

Als je besluit een kitten te nemen, zorg er dan voor dat het kitten minimaal 13 weken oud is (16 weken is ideaal), is ingeënt, ontwormt en dat een dierenarts al een gezondheidscheck heeft gedaan. In Nederland is de wettelijke minimumleeftijd dat kittens bij de moeder weg mogen 7 weken, maar dat vinden wij te vroeg.

Hoe kies je een fokker voor katten?

Een ding om in gedachten te houden is dat 'fokker' geen beschermde titel is, daarom varieert de kwaliteit en kennis van fokkers. Daarnaast heb je fokkers die met en zonder stamboom fokken. Lees je daarom goed in. Eerste stap is om te checken of de fokker lid is van een rasvereniging. Bezoek de fokker en zorg ervoor dat je de moederpoes ontmoet. Je wil dat de fokker super goed voor de dieren zorgt, je wil dat de moeder gezond en goed gesocialiseerd is en dat de omgeving schoon is. Een gezonde kitten is nieuwsgierig, levendig en is niet te mager. We raden aan om fokkers die een groot aantal kittens van verschillende leeftijden en rassen hebben te vermijden.. Heb je kinderen of een hond? Dan kan het fijn zijn als de fokker die ook heeft. Vraag ook hoe ze de kittens socialiseren.

Vraag verder naar de gegevens van de ouders van de kittens. Welke erfelijkheidscontroles zijn er uitgevoerd? Op de website van de rasverenigingen kun je lezen welke checks verplicht zijn voor het fokken. Als je kruising hebt gekozen, houd dan rekening met erfelijke gebreken van beide rassen. Lees je vooraf al in over het ras in onze raswijzer.

Hoe adopteer je een kat uit het asiel?

Een ding is zeker; er zijn meer katten dan kattenbaasjes. Als je daarom niet op zoek bent naar een bepaald ras, dan help je enorm als je een asielkat of kitten adopteert. Ook bij adoptie uit een asiel raden we aan om goed onderzoek te doen. Hoe zitten de katten erbij, worden ze gesocialiseerd?
Zorg er dus voor dat de katten een volledige gezondheidscheck hebben gehad, alle vaccinaties en of ze ontwormd zijn. En vraag of de kat gewond of ziek is geweest. Tot slot is het belangrijk dat de katten in een veilige en rustige omgeving worden gehouden.

Ten slotte en ook erg belangrijk: het asiel zou ervoor moeten zorgen dat jij en de kat goed bij elkaar passen. Sommige, maar niet alle katten hebben mogelijk een trauma opgelopen of zijn niet goed gesocialiseerd. Dan hebben ze extra aandacht en ervaring van jouw kant nodig. Zorg ervoor dat je wat tijd met de kat doorbrengt, kijk hoe hij reageert als hij wordt aangeraakt met hem speelt. Denk van tevoren na wat je wilt van een kat. Moet hij met andere dieren of kinderen kunnen samenleven, kan hij wel of niet naar buiten, zoek je een schootkat of een jager? Op die manier kom je misschien niet terecht bij de schattigste kat maar bij een van de stoerdere met een rugzakje - maar dat kan net zo fantastisch zijn.

Wil je een kat adopteren maar wil je graag weten waar hij vandaan komt? Kijk dan ook eens bij stichting Verhuisdieren. Zij matchen baasjes en dieren.

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.