Vergiftiging bij katten

Een kat kan door verschillende dingen die het op straat tegenkomt een vergiftiging oplopen. Zo kunnen drugsresten, planten of andere dingen op straat zorgen voor een vergiftiging bij uw kat.

Vermoedt u vergiftiging van uw kat?

Allereerst: bel direct de dierenarts. Het is belangrijk dat de giftige stoffen binnen dertig minuten nadat ze binnen zijn gekomen, er weer uitgaan.

Probeer nooit zelf om uw kat te laten overgeven, hier zijn geen veilige manieren voor.

Lees ook: giftig voor hond

Behandeling vergiftiging bij katten

Bij een vermoeden van vergiftiging bij uw kat vraagt de dierenarts u of u enig idee heeft wat de kat heeft gegeten. Daarna krijgt uw kat speciale tabletten waardoor het moet overgeven. Aan de hand daarvan bepaalt de dierenarts wat er verder gaat gebeuren.

Vaak krijgt de kat ook Norit om ervoor te zorgen dat de giftige stoffen niet in het bloed terechtkomen.

Soms is ook een behandeling met een infuus nodig zodat de nieren het bloed makkelijker kunnen filteren.

En gelukkig zijn er voor sommige vergiftigingen ook tegengif beschikbaar. Dan weet u zeker dat uw kat er weer snel bovenop komt.

Lijst met giftige stoffen voor katten

  • lelies: ze lijken onschuldig, maar deze planten leiden bij katten tot acuut nierfalen; Alle onderdelen van de plant zijn giftig. Het gaat dus om de bloemen, stelen, bladeren en zelfs het stuifmeel en het water waar de bloemen in staan!

  • paracetamol: katten missen een stofje dat paracetamol afbreekt. Dit is in deze gevallen dus levensgevaarlijk! Ook in hele kleine doseringen. 

  • ethyleenglycol: deze stof zit in onder andere koelvloeistof, antivries en remvloeistof. Dit zorgt voor acuut nierfalen. Houd uw kat dus uit de garage!

  • rat- en muisvergif: katten eten niet het pure rat- en muisvergif. Wel eten ze muizen en ratten op die dit gif in zich hebben. Het stofje alfachloralose in deze middelen veroorzaakt epileptiforme aanvallen, onderkoeling en bewusteloosheid. Een snelle behandeling is van levensbelang.
  • permethrin: permethrin wordt gebruikt als anti-vlooien en anti-teken middel voor honden. Dit is wel erg giftig voor katten, en kan dodelijk zijn.

Hulp van de dierenarts

Bent u onzeker over de oorzaak of het gevolg van de vergiftiging van uw kat? Neemt u gerust contact met ons op.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.