Oorzaak verlamming bij uw hond of kat
Een verlamming van de achterpoten bij uw hond of kat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het gaan om:
- problemen in het ruggenmerg
- wervelbreuk, bijvoorbeeld na aanrijding of val
- doorbloedingsproblemen zoals trombose
- acuut kruisbandletsel aan beide kanten, hierbij kan het dier nauwelijks meer staan
- zenuwafwijkingen
- bij katten: infecties door bijvoorbeeld FIP, FELV virus, en Toxoplasma
Staat uw dier moeilijk op, of kan het nauwelijks lopen? Dan kan artrose bijvoorbeeld ook een oorzaak zijn. Neem contact met ons op wanneer uw hond of kat last van de poten lijkt te hebben, of als u twijfelt.
Plotseling verlamming achterpoten altijd spoedgeval
Sleept uw hond of kat opeens met één of beide achterpoten? Dit verlammingsverschijnsel kan komen door een ernstig probleem in de gezondheid, zoals trombose of acute hernia. Door uw dier op tijd te behandelen, is er vaak meer mogelijk. Neem daarom bij plotselinge verlamming direct contact op met uw dierenarts.
Hernia bij honden en verlamming
Bij honden, vooral teckels en franse bulldoggen, is een hernia de meeste voorkomende oorzaak van verlamming.
De klachten die veel voorkomen bij hernia problemen zijn:
- slepen met de achter- of voorpoten
- gillen of andere tekenen van hevige pijn
- waggelende of ongecoördineerde gang
Neem bij deze klachten direct contact op met uw dierenarts, dit is een spoedgeval.
Lees ook: hernia hond
Trombose bij katten en verlamming achterpoot of -poten
Bij katten komt plotselinge verlamming van achterpoten regelmatig door een bloedpropje dat een bloedvat afsluit (embolie of infarct). Bijvoorbeeld katten met HCM of een andere hartziekte hebben hier meer kans op.
Als zo’n stolsel vastloopt op de plek waar de grote lichaamsslagader zich vertakt in de twee bloedvaten naar de achterpoten en het bloedvat naar de staart, ontstaat een plotselinge en pijnlijke verlamming van de staart en achterpoten. Een kat met dit probleem gaat vaak erg hard miauwen.
Neem bij deze klachten direct contact op met uw dierenarts, dit is een spoedgeval.
De dierenarts kan trombose vaststellen door de hartslag te voelen in beide liesslagaders. Bij trombose zal hier geen hartslag te voelen zijn. Ook kan het vastgesteld worden met een Echo-Dopper, waarmee eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de vaten kunnen worden opgespoord.
Neurologie en orthopedie hond en kat
Denkt de dierenarts na een eerste onderzoek dat het probleem in de wervel, ruggenmerg of zenuwen zit? Door middel van een orthopedisch en neurologisch onderzoek bij uw hond of kat kan uitgezocht worden waar het probleem ongeveer zit.
Orthopedie is een vakgebied dat gericht is op ziekten of afwijkingen aan de botten, gewrichten, pezen en spieren. Met neurologische onderzoek wordt gekeken naar de werking van het zenuwstelsel.
In veel gevallen gaat het bij een verlamming om een probleem in het ruggenmerg. Om de juiste diagnose te stellen is het vaak nodig om een CT-scan en/of MRI-scan te laten maken. Met het onderzoek kan bijvoorbeeld een hernia, tumor of ontsteking van de tussenwervelschijven aangetoond of uitgesloten worden.
In veel gevallen is een CT-scan voldoende, bijvoorbeeld om een hernia in beeld te brengen. Soms is er (aanvullend) een MRI nodig om het ruggenmerg zelf beter in zicht te krijgen, bijvoorbeeld bij een mogelijke embolie, bloeding of tumoren.
Als er niets uit het onderzoek gekomen is, zal er naar andere mogelijke oorzaken gekeken worden.
Behandeling verlamde achterhand bij uw hond of kat
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek van de dierenarts of specialist zijn er behandelingen mogelijk met of zonder operatie. Dit hangt af van de oorzaak van de verlamming. Bij bijvoorbeeld een embolie kan alleen rust met eventueel medicatie al verbetering geven. In andere gevallen is er vaak een operatie nodig. Uw dierenarts of specialist zal u hierover adviseren.
Operatie verlamde achterpoten
Is na een CT- of MRI-scan vastgesteld dat uw dier een hernia heeft? Dan wordt op basis van de mate van de verlamming en de mate van druk op het ruggenmerg bepaald of een operatie noodzakelijk is. Hierbij is het advies om zo snel mogelijk te opereren. De hernia is dan nog vers en makkelijk te verwijderen.
Komt uit het onderzoek dat uw dier geen diepe pijn meer voelt? Dan is het belangrijk om binnen 24 uur te opereren.
Vragen of advies
Twijfelt u ergens over of maakt u zich zorgen over uw hond of kat? Neem dan gerust contact met ons op.