Vetbult kat

Heeft u een bultje of knobbel gevonden bij uw kat? Dit kan dan een vetbultje zijn. Maar als de bult (sneller) groter wordt, van uiterlijk verandert of langer aanwezig blijft, is het verstandig om contact met ons op te nemen.

Vetbult (lipoom) bij kat

Een bult bij uw kat hoeft gelukkig niet altijd iets ernstigs te betekenen: het kan ook een vetbult zijn. Dat is een goedaardige tumor van vetcellen en heeft dus niets te maken met kanker.

Een bult bij uw kat kan ook bijvoorbeeld door een abces komen. 

Cyste bij een kat

Denkt u dat uw kat iets anders heeft dan een vetbult? Uw kat kan ook last hebben van een cyste. Een cyste ziet er aan de buitenkant ook uit als een vetbult, maar is vanbinnen gevuld met lucht, vocht of andere lichaamsstoffen. Een cyste kan overal op het lichaam van uw kat voorkomen en ontstaat door een infectie in de talgklier. De talgklier van uw kat raakt verstopt en groeit uit tot een bultje.

Cyste laten verwijderen

Over het algemeen zijn cystes niet kwaadaardig. Het is mogelijk om een cyste bij een kat te verwijderen. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

De kosten van het verwijderen van een cyste bij een kat zijn verschillend. Het hangt hierbij af van de grootte van de cyste en waar de cyste zit. 

Hoe ontstaat een vetbult?

Het is helaas niet duidelijk hoe een vetbult precies ontstaat. Een vetbult of lipoom is een ophoping van vetcellen onder de huid.

Een bult kan nagenoeg overal voorkomen bij uw kat:

  • Rug
  • Lip
  • Staart

Of deze bult bij uw kat problematisch is, hangt af van het type bult.

Hierdoor ziet het er vanaf de buitenkant uit als een bult(je), bijvoorbeeld op de buik, rug, ribben, nek of lip. Een lipoom kan een doorsnede hebben van 1 tot 30 centimeter.

Doet de bult pijn?

Goed om te weten is dat een vetbult bij uw kat vaak geen pijn doet. Wel kan een vetbult in de weg zitten tijdens het bewegen, zoals in een knieholte. Zo kan uw kat toch last hebben van de vetbult. 

Heel soms ontstaat er bij katten een vetbult (lipoom) tussen spieren, in de buikholte of in de borstholte.

Hoe herkent u een vetbult bij uw kat?

Een vetbult is een zacht bultje dat u voorzichtig kunt indrukken. De meeste vetbultjes kunt u door de vacht van uw kat zien of te voelen. Als uw kat zo’n bultje heeft, heeft het vaak nergens last van.

Ontzichtbare bulten

Soms zit een vetbultje in het lichaam en is daardoor vanaf de buitenkant niet te zien. Wel kan het lipoom opgemerkt worden doordat het bultje ergens inwendig op drukt of klemt. 

Bijvoorbeeld: een lipoom achter het oog zorgt ervoor dat het oog een beetje kleiner wordt. Een bultje tussen spieren zorgt voor stijfheid doordat het tegen zenuwen en bloedvaten drukt.

Controle bij de dierenarts

Maar dit is voor u als baasje natuurlijk lastig te herkennen, daarom bestaan er bij AniCura jaarlijkse gezondheidschecks door onze dierenartsen.

Wat te doen bij een vetbult bij katten?

Als u een vetbult ontdekt bij uw kat, neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Kwaadaardig of niet?

Vanaf de buitenkant is namelijk nooit precies te zeggen of het om een goed- of kwaadaardige tumor (kanker) gaat. Dat moet de dierenarts onderzoeken.

De patholoog

Soms zal hij een derde partij moeten inschakelen; de patholoog; een expert die weefselmateriaal van de vetbult onderzoekt om zo een diagnose te kunnen stellen.

Technieken voor onderzoek van de vetbult

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Dunne naald aspiratiebiopt (DNAB): met deze techniek wordt met een dunne naald uit het bultje materiaal opgezogen. Soms is direct al duidelijk wat de inhoud is, bijvoorbeeld bij een cyste of een vetbultje. Meestal is het nodig om de opgezogen inhoud (cellen) door een patholoog te laten beoordelen. Deze kan onder de microscoop vaak zien om wat voor weefsel het gaat en wat de beste behandeling is. Bij het gebruiken van deze techniek is het wel heel belangrijk dat er precies in het bultje wordt geprikt zodat we het juiste weefsel opzuigen. Wanneer een bultje flink gaat bloeden, weinig cellen loslaat of heel erg klein is kan de uitslag onvoldoende informatie geven.
  • Ponsbiopt: wanneer een DNAB onvoldoende informatie biedt of onmogelijk is kan ervoor gekozen worden een klein stukje uit het bultje weg te snijden. Ook dit stukje wordt naar de patholoog ter beoordeling opgestuurd. Omdat we nu niet enkele losse cellen hebben maar een heel stukje weefsel is deze techniek betrouwbaarder dan een DNAB.
  • Excisiebiopt: als het bultje toch verwijderd moet worden (bijvoorbeeld omdat uw kat er last van heeft) kan in de meeste gevallen direct chirurgisch worden ingegrepen. Hierbij wordt het bultje in zijn geheel verwijderd en opgestuurd naar de patholoog voor onderzoek van het weefsel. Daarnaast kan de patholoog in dit geval ook vaak zeggen of het weefsel volledig op microscopisch niveau is verwijderd.

Behandeling van de vetbult

Als blijkt dat uw kat een lipoom heeft, dan kiest u samen met de dierenarts of u deze wil weghalen. Als het bultje bijvoorbeeld heel klein is, niet snel groeit en uw kat verder nergens last van heeft, dan kan uw kat prima verder leven met een lipoom.

Als het bultje groter, snel groeit of of in de weg zit, dan kan het lipoom worden weggehaald. Dit gebeurt tijdens een operatie. Uw kat wordt verdoofd en zal er niks van merken.

Vetbult bij uw kat: onschuldig of niet?

Zoals gezegd zijn veel vetbulten, gewone bulten en knobbeltjes onschuldig en kunnen ze gewoon blijven zitten. Toch kunnen ook goedaardige bultjes tot klachten leiden, bijvoorbeeld doordat ze op een vervelende plek zitten, steeds weer gaan bloeden of gaan ontsteken. Dan is een behandeling noodzakelijk.

Kwaadaardige bult bij uw kat

Als blijkt dat het om een kwaadaardig bult gaat (kanker) is het afhankelijk van het type kanker welke behandeling het meest geschikt is. Bij op tijd ingrijpen is de kans op volledige genezing het grootst.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.