Voedselallergie bij kat of hond
Dierenartsen wereldwijd zijn er nog steeds niet over uit hoe dit kan. Een allergie gaat nooit over, maar met aangepaste voeding hoeft uw hond of kat hier geen last van te hebben.
Wat veroorzaakt voedselallergie bij de hond of kat?
Simpel gezegd: een ‘foutje’ in het immuunsysteem veroorzaakt de voedselallergie. Het immuunsysteem is gewend om ziekteverwekkers te bestrijden. In voeding van honden en katten zitten veel soorten eiwitten.
Soms kan het gebeuren dat het immuunsysteem bij een hond of kat een bepaald eiwit als schadelijk voor het lichaam gaat zien en het wil bestrijden om uw kat of hond gezond te houden. Tenminste, dat denkt het immuunsysteem.
Dit veroorzaakt de allergische reactie. Waarom een lichaam van de een op de andere dag een eiwit als gevaar ziet, is niet duidelijk. Het heeft in ieder geval niets te maken met verandering van voeding of de kwaliteit ervan.
Een allergie kan op alle leeftijden ontstaan, maar vaak ontstaan de problemen al op jonge leeftijd.
Ook dieren die al heel lang hetzelfde (dure) dieet krijgen, kunnen ineens een voedselallergie ontwikkelen.
Het probleem ligt bij het immuunsysteem van het dier. Als dit eenmaal zo is, blijft dit voor de rest van het leven.
Welk voer veroorzaakt een voedselallergie?
Elk ingrediënt dat een dier weleens heeft gegeten kan een voedselallergie veroorzaken. Meestal gaat het om overgevoeligheid voor dierlijke eiwitten die u vindt in rundvlees, kip en lamsvlees. Of plantaardige eiwitten die u vindt in zuivelproducten, tarwe, maïs en soja.
De geur-, kleur- en smaakstoffen en andere E-nummers die aan voeding worden toegevoegd hebben voor zover bekend geen invloed op de oorzaak van een voedselallergie.
Symptomen van voedselallergie
Katten en honden met een voedselallergie herkent u aan:
- jeuk over het hele lichaam, van matig tot krachtig, waardoor uw hond veel likt of krabt
- een steeds terugkerende oorontsteking bij hond of kat
- klachten van het maagdarmkanaal (diarree, winderigheid, braken, vaak op een dag ontlasting)
- wisselende eetlust
Uw dier hoeft niet alle symptomen te hebben, ook één symptoom uit dit rijtje kan al een voedselallergie betekenen.
Diagnose en onderzoek naar voedselallergie
De klachten die veroorzaakt worden door een voedselallergie lijken veel op andere aandoeningen, zoals een vlooienallergie of parasieten.
Daarnaast is het lastig om te bepalen om welk specifiek eiwit het zou gaan waar uw hond of kat mogelijk allergisch voor is. Met het zogeheten eliminatiedieet is het mogelijk om vast te stellen, of juist uit te sluiten, of uw hond of kat een voedselallergie heeft.
Het eliminatiedieet duurt zes weken en vervangt het huidige voedsel van uw hond of kat.
Hoe werkt het eliminatiedieet bij kat of hond?
Het eliminatiedieet bestaat uit een voor uw hond of kat nog onbekende eiwitbron. Dit kan een zelfbereide maaltijd zijn of een gehydrolyseerd eiwit dieet.
In het laatste geval wordt zogeheten hypoallergene of anallergene brokvoeding gegeven. De eiwitten in deze brokken zijn gehydrolyseerd. Dit betekent dat de eiwitten in kleine stukjes zijn ‘geknipt’, zodat het immuunsysteem ze niet meer herkent als schadelijk.
Overleg de juiste aanpak voor uw dier met de dierenarts. Het zelfbereide dieet is namelijk veel specifieker dan het gehydrolyseerde dieet en daarmee betrouwbaarder voor een diagnose.
Geef echt alleen het voorgeschreven dieet
Bij beide varianten is onderstaande heel belangrijk. Eén hap van een voedingsmiddel waar het dier allergisch voor is kan namelijk wekenlang klachten geven. De test moet dan helemaal opnieuw uitgevoerd worden.
- geef alleen het door de dierenarts voorgeschreven voer: ook niet uw eigen brokjes, snoepjes, koekjes of kauwbotten;
- voorkom dat uw hond of kat vuilnis eet of door andere mensen gevoerd wordt;
- geef enkel water te drinken;
- zorg dat andere oorzaken van jeuk, zoals vlooien, geen kans krijgen door bijvoorbeeld een goede vlooienbestrijding;
Na zes tot acht weken wordt vaak al duidelijk of de nieuwe voeding aanslaat. Maagdarmklachten knappen vaak snel op. Wanneer de klachten verminderen of helemaal verdwijnen is het zeer waarschijnlijk dat het om een voedselallergie gaat.
Na het eliminatiedieet
Na de testperiode volgt de zogeheten provocatie. In deze fase wordt er telkens een eiwitbron toegevoegd aan de voeding. Wanneer de klachten terugkomen of verergeren, is het duidelijk dat het dier allergisch is voor deze eiwitbron.
Veel huisdiereigenaren zien deze stap niet zitten, omdat ze niet willen dat de klachten weer terugkomen.
Deze methode geeft wel de meeste zekerheid of het inderdaad om een voedselallergie gaat en om welk eiwit specifiek.
Vervolg: speciaal voedingsplan
Wanneer het dieet aanslaat wordt er samen met de dierenarts een speciaal voedingsplan voor uw dier opgesteld. Dit moet uw hond of kat de rest van zijn leven volgen om zo klachtenvrij te blijven.