Lees ook: vuurwerkangst bij honden

Check onze vuurwerktraining video om het geluid van vuurwerk voor jouw kat te trainen: 

Een rustige jaarwisseling 

De jaarwisseling is een tijd van het jaar die een nare ervaring kan bezorgen voor honden, katten en andere dieren. Vuurwerkangst bij honden en katten is vaak een grote zorg bij huisdiereigenaren. Gelukkig kun je als eigenaar, met de juiste training en eventuele hulp van medicatie, wonderen verrichten om de angst van je huisdier te verminderen. 

Vuurwerk: begin op tijd met trainen, en werk vooral ook aan je eigen reactie als baasje. 

Vuurwerkangst bij katten 

Harde knallen, brandende kaarsen en sterke geuren kunnen katten angstig maken. Het gehoor en de reuk van katten zijn vele malen gevoeliger dan die van ons. Het is daarom niet gek dat je kat enorm kan schrikken als er vuurwerk afgaat. Vuurwerkangst bij dieren is inmiddels een veelvoorkomende term geworden. Vooral honden en katten kunnen erg angstig worden. 

Bang of niet? 

Harde knallen kunnen zorgen voor angst bij katten. Het is natuurlijk om te schrikken van harde knallen en flitsen, maar soms kan dit overslaan tot angst. Katten die bang zijn, zijn te herkennen aan het volgende: 

  • Lage houding
  • Platte oren
  • Grote pupillen
  • Soms gaan de snorharen naar achter staan
  • De kat gaat zich verschuilen 

Angst geeft een kat veel stress. Voor meer informatie over stress signalen bij de kat, lees: stress bij katten

Vuurwerkangst verhelpen of verzachten 

Als je kat vaker dan nodig schrikt voor vuurwerk is er een grote kans dat je kat een fobie hiervoor ontwikkeld. Je kat kan dit gaan generaliseren naar andere harde geluiden en een grotere angst creëren.  Gelukkig zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat ook jouw kat het jaar plezierig afsluit. Hoe? Dat lees je hier. 

Waar komt de vuurwerkangst vandaan? 

Het is een natuurlijk instinct om te vluchten voor harde geluiden. Katten kunnen angstig worden als ze op jonge leeftijd erg geschrokken zijn van iets. Ook kunnen zij angst ontwikkelen na een nare ervaring of herhaaldelijke schrik. Als ze merken dat andere dieren of mensen ook bang zijn en/of schrikken, versterkt dit het gedrag.  

Het gedrag van de baas 

De eerste stap in het verhelpen van vuurwerkangst bij je kat, is het veranderen van het gedrag van jou als huisdiereigenaar. Hoe doe je dat? 

Wanneer je kat reageert op een knal of een lichtflits, doe dan alsof er niks aan de hand is. Een schrik reactie van jezelf kan de reactie van je kat versterken. Blijf deze techniek herhalen zodat je kat merkt dat er niks aan de hand is.  

Als je kat bevestiging zoekt bij jou, is dat geen probleem. Dit kan hij doen door je aan te kijken vanaf zijn plek en te knipperen met zijn ogen. Knipper dan terug. De bevestiging kan ook fysiek zijn, door naar je toe te lopen en om aandacht te vragen. Je mag je kat best aandacht geven, maar doe dit met mate. Je kat moet niet het gevoel krijgen dat je de angst beloond. Dit kan de angst alleen maar versterken. 

Vuurwerktraining voor katten 

Als je kat vuurwerkangst heeft, kan je met vuurwerktraining proberen de angst te verminderen. Vuurwerktraining heeft ook baat bij kittens die hun eerste jaarwisseling gaan beleven.  

Geluidstraining 

Er staan allerlei geluidsopnames van vuurwerk op internet. Door middel van een ‘vuurwerktraining’ leer je je kat niet (meer) bang te zijn voor harde geluiden. 

Begin met het zachtjes afspelen van de geluiden terwijl je met je kat speelt of bijvoorbeeld brokjes geeft. Het geluidsniveau mag je steeds ietsje harder zetten. 

Maar let altijd goed op! Doe (een) stap(pen) terug als je kat angstig wordt en probeer vervolgens het opnieuw rustig op te bouwen. 

Nadeel van zo’n vuurwerktraining is dat je daar eigenlijk al mee moet beginnen voordat er buiten vuurwerk te horen is, zodat je kat niet alsnog schrikt van harde knallen. Daarnaast klinkt een geluidsfragment van vuurwerk natuurlijk anders dan in het echt. 

Tips voor vuurwerktraining 

  • Laat je kat niet meer naar buiten als je weet dat er vuurwerk afgestoken wordt. Houdt je kat sowieso binnen op oudejaarsdag! 
  • Biedt schuilmogelijkheden aan, bijvoorbeeld een holletje onder de bank of bed. En laat je kat vooral zitten als hij zich gaat verstoppen.
  • Blijf zelf kalm, je kat is erg gevoelig en merkt jouw emoties. 
  • Begin ruim op tijd met eventuele therapieën of behandelingen. Laat je hier goed over informeren door je dierenarts. 

Kalmeringsmiddelen voor katten 

Helpt de vuurwerktraining niet voldoende? Dan kun je aanvullend verschillende soorten medicatie proberen waarvan je kat minder angstig wordt.  

Als eerste kun je denken aan voedingssupplementen en/of feromonen als kalmeringsmiddel voor je kat. Deze middelen kunnen je kat helpen kalmeren en ontspannen.  

Hierdoor kan een vuurwerktraining succesvoller verlopen en ook gedurende de jaarwisseling kan vuurwerkangst afnemen. Start acht tot zes weken van tevoren met het geven van deze middelen. Dan hebben ze het beste effect, maar lees altijd goed de bijsluiter voor je hiermee start. 

Als voedingssupplementen en/of feromonen niet helpen, zijn er ook nog verschillende medicaties voor je kat. Hiervoor is het belangrijk om je kat altijd te laten controleren door de dierenarts. 

Lees ook: kalmeringsmiddelen voor katten

Training en medicatie 

Alleen medicatie geven kan onvoldoende zijn. Het beste kan je intensieve training met medicatie combineren. Begin minimaal een maand van tevoren met de medicatie of voedingssupplementen. Geluidstherapie werkt het best als hier al 4-5 maanden van tevoren mee wordt gestart. Door op deze manier medicatie en training te combineren heb je de grootste kans op succes bij het verlagen van de angst voor vuurwerk bij je kat.  

Observeer je kat en bepaal zo de oorzaak van de angst. Is je kat van jongs af aan al bang voor vuurwerk of neemt hij het gedrag van soortgenoten over? Reageert je kat feller op de lichtflitsen, het geluid, de geur of op de gehele ambiance van de feestmaand? Heeft je kat een gevoeliger zenuwsysteem en is hij doorgaans ook prikkelbaar of heeft je kat lichamelijke problemen waardoor je kat extra gevoelig is? 

Deze informatie helpt je dierenarts bij het kiezen van een juiste behandelingstherapie, medicatie, voeding en eventuele voedingssupplementen. 

Tips tegen vuurwerkangst  

Naast bijvoorbeeld een vuurwerktraining of medicatie zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen om de feestdagen wat dragelijker te maken voor je kat. 

Met een paar simpele maatregelen voorkomt je al onnodige stress. 

  • Een huis vol met kaarsen, een knetterende open haard en sfeervolle versiering, wie houdt er niet van? Allemaal erg leuk, maar voor je kat schuilt overal gevaar in.
  • Kijk dus goed uit met snoeren van kerstboomversiering, zorg dat je kat niet te dicht bij de open haard komt en steek niet zomaar een geurkaars aan.
  • Hou je gordijnen dicht zodat je kat geen lichtflitsen ziet en laat hem als het kan niet alleen.
  • Zet muziek aan zodat je kat afgeleid is van de knallen buiten.
  • Geef je kat afleiding door middel van een speeltje.
  • Zorg ervoor dat je kat een fijne plek heeft om zich te verschuilen.
  • Houd je kat binnen.
  • Houd de ramen, deuren en het kattenluikje dicht.
  • Laat je kat niet alleen thuis.
  • Blijf zelf kalm wanneer je kat reageert op het vuurwerk. 

Beloning vuurwerkangst 

Is je kat toch angstig? Straf hem dan niet! De kans dat je kat nog banger wordt, is alleen maar groter. 

Geef je kat in plaats daarvan een beloning als het gewenst gedrag vertoont. Pas wel op dat je je kat niet helemaal vol stopt met ongezonde tussendoortjes. 

Vragen of advies 

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen hebben rondom vuurwerkangst bij je kat dan kun je het beste contact opnemen met je AniCura dierenarts. Je dierenarts kan samen met jou kijken naar de beste mogelijkheden voor je kat. Kijk hier voor een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt. 

Wij wensen jou en je kat(ten) een veilige en fijne jaarwisseling toe! 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.