Kitten voor het eerst naar buiten

Katten houden van vrijheid en zijn graag buiten. Maar voordat u uw kat of kitten alleen naar buiten laat gaan, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.

Wanneer kitten naar buiten?

Katten vinden het heerlijk om buiten vrij rond te lopen, zo ook uw kleine kitten. Maar de grote wijde wereld kan voor uw kitten nog erg spannend zijn. Het is daarom belangrijk om uw kitten rustig te laten wennen aan het buiten zijn. Er is geen minimale leeftijd voor het naar buiten laten van uw kitten, maar houd er rekening mee dat een jonge kitten nog veel moet leren en ontdekken. Een goede leeftijd om aan te houden is zes maanden, omdat uw kitten op deze leeftijd vaccinaties heeft gehad en gecastreerd is.

Identificatie: kat chippen

Wilt u uw kitten naar buiten laten? Zorg ervoor dat uw kitten gechipt is. Een chip is een klein apparaatje, ongeveer net zo groot als een rijstkorrel, dat onder de huid achter in de nek van uw kitten wordt geplaatst door uw dierenarts. Na de plaatsing registreert u als eigenaar de chip van uw kat door uw contactgegevens in een online portaal in te vullen. Het adres van dit portaal vindt u in het registratiebewijs. 

Als uw kitten zoekraakt en bij een dierenarts of opvangcentrum terecht komt, kan de chip makkelijk worden gescand en komen uw contactgegevens tevoorschijn. Hierdoor kunt u, het baasje van de kitten, snel worden gevonden en kan er contact met u worden opgenomen. Chippen is de meest veilige manier van identificatie.

Veiligheidshalsband

Een extra manier om uw kitten herkenbaar te maken, is het omdoen van een halsband. Het voordeel hiervan is dat uw kitten er niet uitziet als een zwerfkat en dus ook niet als een zwerfkat wordt behandeld.

Let op: Heeft uw kitten een halsband? Zorg er dan wel voor dat de halsband een veiligheidshalsband is, zodat uw kitten niet vast kan komen te zitten aan bijvoorbeeld een tak.

Kitten vaccineren

Het is erg belangrijk dat uw kitten alle noodzakelijke vaccinaties heeft gekregen voordat hij of zij voor het eerst naar buiten gaat. Er zijn veel gevaarlijke ziektes die dodelijk kunnen zijn voor uw kitten. Een kitten krijgt meestal op een leeftijd van acht weken en twaalf of dertien weken de vaccinaties.

Verzekering

Als extra voorzorgsmaatregel is het een goed idee om uw kitten te verzekeren - u weet nooit wat er kan gebeuren als uw kitten de buitenlucht gaat verkennen.

Castratie en sterilisatie kitten

Gaat uw kitten naar buiten? Het is belangrijk om uw kater of poes te laten castreren of steriliseren. Zo voorkomt u vervelende problemen, zoals ongewenste nestjes en ziektes.

Vrouwtjes

Om ervoor te zorgen dat u over een tijdje niet meerdere kittens heeft rondlopen, is het een goed idee om uw kitten te steriliseren, voordat de kat naar buiten gaat. U kan uw kitten bij de dierenarts laten steriliseren of castreren vanaf een leeftijd van vier maanden.

Dit is natuurlijk belangrijker als uw kitten buiten uw tuin komt. Maar vergeet niet: uw kitten kan per ongeluk ontsnappen en zwanger raken.

Mannetjes

Ook het laten castreren van uw kater heeft voordelen als u uw kitten naar buiten laat gaan. Niet gecastreerde katers:

  • lopen vaker weg van huis, omdat ze opzoek gaan naar poezen
  • vechten vaker met andere katten, waardoor uw kitten gewond kan raken
  • hebben meer kans op het krijgen van besmettelijke virusziekten, zoals kattenleukemie en kattenaids
  • maken andere poezen drachtig

Lees ook: verschil tussen castreren en steriliseren

Uw tuin beveiligen

De buitenomgeving is niet te controleren, maar u kunt er wel voor zorgen dat het in en rondom uw tuin en huis veilig is voor uw kitten. Maak gaten dicht onder schuurtjes, veranda’s en andere plaatsen waar het aantrekkelijk is voor een kitten om in te kruipen. Ruim giftige stoffen, zoals onkruidverdelgers goed op en zorg ervoor dat uw kitten niet in een vijver kan vallen.

Lees ook: giftige schoonmaakmiddelen

Kitten trainen

Wilt u dat uw kitten overdag buiten is en ‘s nacht binnen? Moet uw kitten zelf naar binnen kunnen of moet u er een deur voor open maken? Als u van plan bent om een kattenluikje te gebruiken, is het een goed idee om dit te doen voordat uw kitten naar buiten gaat. U kunt uw kitten dan vanaf het begin leren om via het kattenluikje naar binnen en buiten te gaan.

Kattenluik met chip

Wilt u niet dat andere katten ook via het kattenluikje uw huis in komen? Gebruik dan een microchip-luikje. Dit luikje gaat alleen open voor uw kitten. Andere katten hebben een ander chipnummer of geen chip, waardoor het luikje niet open gaat. Handig!

Tips: kat voor de eerste keer naar buiten

Voor het eerst naar buiten gaan, is spannend voor uw kitten. Hier vindt u een aantal tips:

  • Kies een dag uit waarop het niet regent en kies een tijdstip waarop het rustig is in uw buurt. Zo schrikt uw kitten niet van harde geluiden.
  • Geef uw kitten geen eten voordat u hem of haar naar buiten laat. Door voor etenstijd met uw kitten naar buiten te gaan, komt uw kitten waarschijnlijk terug naar huis als hij of zij honger krijgt.
  • Om uw kitten te helpen, kunt u wat urine en uitwerpselen uit de kattenbak opscheppen en langs de randen van uw tuin leggen. Hiermee maakt u een territorium voor uw kitten, waardoor andere katten waarschijnlijk wegblijven uit uw tuin.
  • Laat uw kitten zelf naar buiten lopen. Is uw kitten een beetje bang of onzeker? Loop met hem of haar mee, terwijl uw kitten de omgeving ontdekt. Zorg ervoor dat uw kitten ook weer zelf naar binnen kan gaan. Pas als u zeker weet dat uw kitten de weg naar uw huis weet, laat u uw kitten alleen naar buiten.
  • Wilt u dat uw kitten weer naar binnen komt? Roep uw kitten binnen en geef hem of haar een lekkere maaltijd als beloning. U kunt uw kitten trainen om naar binnen te komen als er een belletje rinkelt, zodat u niet door de hele buurt hoeft te roepen.
  • Blijf oefenen door samen tijd in de tuin door te brengen. Is het tijd om uw kitten alleen naar buiten te laten gaan? Laat hem of haar 30 of 60 minuten buiten, dat is voor de eerste keren lang genoeg. Verstopt uw kitten zich de eerste keren? Maakt u zich geen zorgen, dat hoort bij het wennen aan het buitenleven.

Vragen of advies?

Heeft u vragen? Of wilt u uw kitten laten chippen, vaccineren of castreren? Neem contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt. We helpen u graag.

Kittenconsult

Wilt u meer weten over de groei, zorg en opvoeding van uw kitten? Kom dan langs voor een kittenconsult. Tijdens het kittenconsult worden uw vragen beantwoordt, bijvoorbeeld over het beste voer voor uw kitten en wanneer uw kitten naar buiten mag.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.