Veel kattenbezitters worden overweldigd door wat er bij een kat komt kijken. En alles kost natuurlijk geld. Wij zetten op een rij waar je aan moet denken qua kosten als je een kat neemt.
"Met een beetje vooruitzien komen de kosten niet als een totale verrassing."
Een kat kost geld, net als alle andere huisdieren. Sommige kosten denk je direct zelf aan, andere liggen minder voor de hand.
Het bezitten van een kat is een voorrecht en een verantwoordelijkheid die planning vereist. Dat geldt niet alleen voor het inlezen in bijvoorbeeld kattengedrag (lees ook: mijn kat begrijpen), maar ook voor het nadenken over je budget.
Een kat is het waard
Over het algemeen zijn de kosten van het hebben van een kat niet hoog als je het vergelijkt met veel andere uitgaven die je in je leven doet. De reden: jij krijgt er veel voor terug. De vreugde en de levenskwaliteit die jij van jouw pluizige vriend krijgt, en hij van jou, zal waarschijnlijk elke cent waard zijn.
Wat kost een kat?
Het exacte bedrag van het bezitten van een kat is onmogelijk te zeggen en verschilt per kat en per woonplaats. Wel kunnen we zeggen waar je allemaal aan moet denken als je een kat neemt. Wat moet je kopen ? Veel eigenaren van gezelschapsdieren worden vaak verrast door de kosten van het bezitten van een kat gedurende zijn hele leven.
Een kat goedkoop onderhouden
Je kunt het houden van een kat goedkoper maken door goedkoper kattengrit of kattenvoer te nemen, een minder chique kattenbak te kopen, of die waterfontein/drinkfontein maar even te laten. Bedenk wel: bijna elke besparing heeft een keerzijde.
Bepaalde kosten ontkom je niet aan, zoals een kattenbak, grit, voer, en een castratie of sterilisatie (tenzij je een nestje wilt). Ook controles zoals gebitscontroles zijn belangrijk, omdat een kat als geen ander pijn kan verbergen en dus langdurig met een probleem kan lopen en pijn kan hebben.
Enkele voorbeelden van die ‘kosten’ die meer kosten voorkomen:
- Een drinkfontein, of gewoon ‘genoeg drinkbakken’ kosten nu wat geld, maar helpen met de vochtinname en helpen zo bij het voorkomen van bijvoorbeeld nierstenen. De behandeling daarvan kost een stuk meer geld.
- Genoeg klim-mogelijkheden in huis en krabpalen kosten nu misschien geld, maar zorgen voor genoeg beweging in huis, wat nodig is, overgewicht voorkomt en bovendien je kat gelukkiger maakt. En het voorkomt kapotte meubels.
- De jaarlijkse controle bij de dierenarts is nú een uitgave, anderzijds is het een besparing voor de toekomst. Een tandprobleem kan erger worden, of zelfs een orgaanprobleem worden (lees: tandvleesontsteking), waardoor behandeld moet worden. Dat was bij vroege constatering van het probleem niet nodig geweest. Deze problemen bezorgen jou hoge (meer) kosten, maar belangrijker nog: deze problemen zijn vaak erg pijnlijk. Zo’n controle valt onder ‘preventieve zorg’ - het ‘voorkomen van erger’.
- Tandenpoetsen (ja, écht) helpt heel goed ter voorkoming van gebitsproblemen, waar maarliefst 8 op de 10 dieren mee te maken krijgen. Lees meer: tandenpoetsen kat
Een kat of een hond: het verschil in kosten
Wat is goedkoper, een kat of een hond? Normaal gesproken is een kat een goedkopere keuze dan een hond, afhankelijk van hoe je het aanpakt natuurlijk. Een hond heeft meer verzorging en training nodig en in de meeste gevallen ook meer voer.
Als het gaat om medische zorg, is er bij honden vaak meer mogelijk dan bij katten (hoewel er bij katten ook heel veel mogelijk is). Ook zijn honden vaak groter en hebben dus meer medicijnen/middelen nodig, thuis of bij de dierenarts (bijvoorbeeld bij narcose). De dierenartskosten van een hond gemiddeld gezien hoger maken dan van een kat.
Veelvoorkomende kosten
De eerste jaren van het leven van de kat zijn meestal duurder dan een gemiddeld jaar. Hieronder volgen voorbeelden van veelvoorkomende kosten voor een katteneigenaar.
- Voedsel
- Lekkernijen
- Speelgoed
- Kattenbakken
- Reismanden
- Verzorgingsproducten
- Medicijnen
- Vaccinaties
- Veterinaire zorg.
Adoptie
De goedkoopste aankoopoptie is meestal adoptie. Als je de kat bij een betrouwbaar asiel koopt, is de kat waarschijnlijk al gecastreerd, gechipt en ingeënt, wat een geweldige manier is om wat geld te besparen. In het begin moet je de aanschafprijs van de kat in je budget opnemen (uiteraard), voer en benodigdheden, de eerste medische onderzoeken en castratie. Bij adoptie komen vrijwel altijd kosten kijken. Bij adoptie van een kat is bij veel organisaties sterilisatie of castratie van de kat of kitten verplicht, als dat nog niet gebeurd was.
Een geadopteerde kat, is vaak al iets ouder. Een gemiddelde kat wordt ongeveer 9 tot 15 jaar oud en kan zelfs redelijk gemakkelijk ouder worden.
Onnodige risico’s
In het besparen van kosten kun je uitgaven doen die nu pure uitgaven lijken, maar (echt) een besparing zijn voor de toekomst.
"Te veel besparen zorgt voor gezondheisrisico’s voor je kat"
In het lijstje op deze pagina onder de kop een kat goedkoop onderhouden staat daar al iets over. Kosten besparen op voedsel door je kat bijvoorbeeld zelf eten te laten verzamelen, of zwerfvuil te laten eten, is een slechte poging om geld te besparen. Voedsel van lage kwaliteit kan bij katten leiden tot medische problemen, wat resulteert in een slechte kwaliteit van leven voor jouw trouwe viervoeter en uiteindelijk hogere rekeningen bij de dierenarts voor jou. Bovendien zijn de vogelpopulaties van kleine vogelsoorten in Nederland al jaren aan het afnemen, met als grootste boosdoener de huiskat. Lees ook: je kat een halsband om doen
Hetzelfde geldt voor het vermijden van routinematige zorg bij de dierenarts en preventieve zorg zoals ontworming en vaccinaties. Je vermijdt daarmee nu kosten, maar op de lange termijn kan dit zeer kostbaar zijn. Door vaccinaties en onderzoeken te vermijden, loopt jouw kat onnodige risico's , waardoor mogelijke problemen langer onopgemerkt blijven.
Verzekering
Met het besparen op een verzekering neem je ook een risico, we raden een kattenverzekering aan. Tip: neem je verzekering vóórdat je kat (chronisch) ziek is, daarna kan het vaak niet meer.
Overweeg je een verzekering, denk dan aan:
- een goede dekking
- of je bij de verzekeraar snelle en makkelijk kunt declareren
- of de terugbetaling snel en makkelijk verloopt
- vrije dierenartskeuze
Figo heeft bovenstaand lijstje. Ga naar: huisdierenverzekering Figo
Je kat jong verzekeren is vaak goedkoper.
Chronische medische problemen
Wanneer je een kat of een ander huisdier aanschaft, moet je bewust zijn van chronische medische problemen. Diermedische studies tonen aan dat bij sommige rassen meer erfelijke aandoeningen voorkomen. Daarnaast hebben sommige kattenrassen meer risico op chronische medische problemen.
Dus het kan verstandig zijn de kenmerken van het ras waarin je geïnteresseerd bent te bestuderen voordat je jouw kat koopt.
Problemen die vaak te relateren zijn aan het ras kunnen zijn: allergieën, diabetes, nierziekten of hyperthyreoïdie - aandoeningen die een behandeling vereisen die kostbaar kunnen zijn.
Verzekering
Onverwachte hoge kosten
Voor onverwachte hoge kosten raden we je aan je dier te verzekeren, of het nu een kat of een hond is, waarbij wij goede ervaring met Figo hebben. Figo het is een verzekeraar die makkelijk en snel declaraties verwerkt, een brede dekking geeft en met een vrije dierenartskeuze. Ga naar: huisdierenverzekering Figo
Preventie: voorkom grote problemen
Wist je dat kittens altijd ontwormd moeten worden? En elke kat vervolgens regelmatig? De reden is: gezondheidsproblemen voorkomen. Veel problemen hadden voorkomen kunnen worden met de juiste 'preventieve maatregelen'. Zorg dus altijd voor het ontwormen van je kat, de juiste vaccinaties en producten die vervelende vlooien en teken tegen gaan (lees ook: ontvlooien kat). Tenslotte moet je niet alleen denken an dierenartsbezoeken bij problemen, maar ook de jaarlijkse controle en een gebitscontrole niet overslaan.
Buitenkat vs binnenkat
Een ander aspect wat de kosten van een kat kan beïnvloeden is of je een binnenkat of een buitenkat hebt.
De kosten voor buitenkatten zijn meestal hoger dan voor de gemiddelde huiskat, maar niet altijd. Buitenkatten worden blootgesteld aan parasieten, agressieve dieren, mensen en andere gevaren van de buitenwereld. Maar buitenkatten zijn vaak wel gezonder dan binnenkatten.
Binnenkatten hebben vaker last van overgewicht en van probleemgedrag dan buitenkatten. Kattengedrag leren begrijpen is bij binnenkatten éxtra belangrijk. Lees ook: mijn kat beter begrijpen