De kittenchecklist ā€“ voorbereiding op een kat of kitten

Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een checklist over hoe je je het best kunt voorbereiden op een nieuwe kitten of nieuwe kat.

De kitten die je hebt gekozen is binnenkort 13 weken oud en klaar om te worden opgehaald. Of misschien is het tijd om je nieuwe kat op te halen bij het asiel. Of het nu een kitten of volwassen kat is, je moet je goed voorbereiden voordat je pluizige maatje in huis komt.

Denk als een kat

Zorg ervoor dat je de behoeften van je kat leren kennen en begrijpen en hoe deze worden beïnvloed door zijn omgeving. Zo kun je van jouw huis een veilige plek maken die bij jouw kat past. Jouw huis kattenproof maken is heel belangrijk voor het welzijn van jouw kat. Lees ook:

Het eerste dierenartsbezoek

Misschien heb je al documenten ontvangen dat je kat goed is ingeënt, ontwormd, ontvlooid, gechipt en misschien zelfs al gecastreerd of gesteriliseerd. Zo niet, vraag hier dan om en plan een bezoek aan de dierenarts. We raden je aan om je kat te altijd te chippen, ook als het een binnenkat is. Laat je dierenarts je adviseren over de leeftijd waarop jouw kat of kitten gesteriliseerd of gecastreerd kan worden. Vraag je dierenarts ook voor advies over de benodigde vaccinaties. Lees ook: vervoer kat naar de dierenarts

Checklist voor jouw kitten

Goede premium diervoeding, water en schone kattenbaken op verschillende plekken in huis zijn de basis. Daarnaast zijn er andere dingen die belangrijk zijn voor het welzijn en de kwaliteit van het leven van jouw kat. Zoals:

  • Een fijne slaapplek. Dit kan een kattenmand zijn, of een knus plekje op de bank of bed. De meeste katten houden van hoge plekjeswaar ze kunnen ontspannen en ze de boel in de gaten kunnen hebben. Neem als dat mogelijk is een deken mee uit het voormalige huis van de kat om hem een veilig gevoel te geven wanneer hij arriveert.
  • Een veilig plekje. Katten hebben plekken nodig waar ze zich kunnen terugtrekken, ontspannen en en even lekker kunnen afzonderen. Als je een nerveuze kat krijgt, zijn deze plaatsen extra belangrijk belangrijk. Stoor je kat niet en laat hem met rust als hij zich terugtrekt.
  • Speeltjes. Je hebt je huis waarschijnlijk al voorbereid met een heleboel speeltjes. Zo niet, doen! Katten houden van spelen en het is een goede uitlaatklep voor natuurlijk gedrag en energie. Het helpt je ook om een hechtere band te krijgen met je kat en leert je om zijn gedrag te herkennen. Wissel de speeltjes af en laat ze niet de hele tijd liggen, zo hou je je kat geïnteresseerd. Lees onze tips voor speeltjes en je kat in beweging krijgen hier.
  • Een krabpaal. Als je meubels wil beschermen, dan is een krabpaal een een must, vooral als je een binnenkat hebt. Jouw kat zal instinctief zijn nagels scherpen en zijn territorium markeren door te krabben. Door je kat te leren de krabpaal te gebruiken, houdt je de kat tevreden en spaar je je meubels.
  • Een bandje mét belletje. Geef je kitten al vroeg een bandje met belletje. Dat is even wennen en je kitten zal in het begin misschien niet zo blij zijn. Maar na wat worstelen zal je kitten gewend zijn om een bandje te dragen. Lees hieronder waarom we dit aanraden. Lees ook: Je kat een halsband omdoen - waarom?
  • Een kattenreismand. Soms moet je jouw kat meenemen, als je gaat verhuizen of als je naar de dierenarts gaat. Je hebt dus een veilige kattenreismand nodig. Onze tip: neem er eentje waar de top vanaf kan. Zorg ervoor dat je het reizen in de mand oefent om het vervoer zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees ook: vervoer kat naar de dierenarts

Meer weten over deze onderwerpen? Ga naar: een katvriendelijk huis creëeren

Jouw huis veilig maken

Als dit je allereerste kat is, is het handig om je huis van tevoren kat-proof te maken.

Hou er rekening mee dat katten springen en klimmen. Op planken, kasten, vensterbanken en op het aanrecht. Zorg dat je kat niet bij gevaarlijke producten zoals medicijnen, giftige planten en gevaarlijke voorwerpen kan komen.

Voorbeelden van gevaarlijke planten in huis of je tuin zijn bijvoorbeeld azalea's, tulpen, lelies, chrysanten en amaryllis. Lees ook: giftige planten voor katten.

Zorg ervoor dat oordopjes, draadjes en naalden niet rondslingeren.

Om je kat een steuntje in de rug te geven als hij naar jou verhuist kun je een speciale verdamper zoals de Feliway Adapter gebruiken. Deze verspreid feromonen die jouw kat kalmeert, zo voorkom je ook urinevlekken en krabben aan meubels. Dit moet je een paar dagen voordat je kat komt al installeren.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een cā€¦

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.